26.10.2021

From COKS - Open Source Center - Slovenia

Jump to: navigation, search

GNU General Public License (GPL) je veliko uporabljena licenca za prosto programje. Napisal jo je Richard Stallman za projekt GNU. Zadnja različica licence (različica št. 3) je bila objavljena leta 2007. Obstaja tudi modificirana verzija licence imenovana GNU Lesser General Public License (LGPL), ki ni tako stroga v razmerju do odprtega programja in je prvotno bila mišljena kot licenca za programske knjižnice.

Nekaj časa nazaj smo dobili tudi slovenski prevod verzije 2, ki so jo prevedli člani društva LUGOS.

Značilnosti

Nekaj značilnosti te licence:

  • Ta licenca dovoljuje prosto razmnoževanje, urejanje kode, izboljševanje programa. Spremembe mora urejevalec poslati nazaj avtorju.
  • Ta licenca dovoljuje prosto urejanje programov vendar morajo ostati odprtokodni
  • Program izdan pod GPL se lahko prosto razmnožuje brezplačno oziroma s plačilom potrošnega materjala (CD, embalaža, ...)
  • ...

Zgodovina

GPL licenco je napisal Richard Stallman, prvotno je bila namenjana za uporabo z programi, nastalim pod okriljem projekta GNU. Zasnovana je na licenci za zgodnje verzje programskih paketov GNU Emacs, GNU Debugger, GNU Compiler Collection, ... in ker je vsak program imel svojo verzijo licence je bila njegova ideja ustvariti licenco, ki bo splošno uporabna za vse programe. Tako je nastala prva verzija lecence GPL leta 1989.

Večin programov še uporablja različico je GPL v2, ki je bila objavljena leta 1991. Richard Stallman je napisal tudi licenco GNU Lesser General Public License (LGPL), ki ni tako stroga v razmerju do odprtega programja. Prvotno so jo uporabljali kot licenca za programske knjižnice.

V začetku leta 2006, pa je Richard Stallman začel pisati licenco GPL v3, ki je izšla leta 1. julija 2007. Med procesom priprave je prišlo do mnogih nesoglasij, eno bolj odmevnih je bilo, da izvorna koda jedra operacijskega sistema GNU/Linux najverjetneje ne bo izdana pod GPL 3, saj je le-ta manj strožja in omogoča komercialno rabo programov, podobno kot LGPL. 3. in 2. različica licence vključujeta tudi pogoj: If you include code under this license in a larger program, the larger program must be under this license too.Slovensko: Če vključiš kodo pod to licenco v večji program, mora biti večji program pod enako licenco kot koda., ki pa ju naredi nezdružljive. Tako avtor v svojem programu, ki je licenciran kot GPLv2 ne more vključiti kode iz programa licenciranega kot GPL v3, in obratno. Eden izmed komentarjev na nezdružljivost je bil, da bila dovoljena izjema za različne verzije te iste licence. Nezdružljivost pa ne pomeni tega, da na operacijskem sistemu licenciranem kot GPLv2 ne bi mogel poganjati programa licenciranega z GPLv3.

Povezave

Kategorija: licence