08.08.2022

From COKS - Open Source Center - Slovenia

Revision as of 11:37, 22 October 2007 by Aarh (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Contents

ODPRTA KODA ZA ABSOLUTNE ZAČETNIKE

Morda ste že slišali za odprto kodne programe in ne morete verjeti, da obstaja možnost brezplačne uporabe le teh. Morda pa sploh ne veste kaj je to, in bi radi izvedeli več. Kakršni koli so že motivi, vedno je pravi čas da začnete spoznavati brezplačne in odprto kodne programe.

Kaj je odprta koda?

Če vprašate kaj je glavna lastnost odprto-kodnih programov, vam večina ljudi odgovorilo da so brezplačni. To je sicer v večini primerov res, ni pa to glavna karakteristika. Ključ razumevanja odprte kode je v njenem licenciranju.

Morda niti niste opazili, da vsak program pride z licenco. To je zaradi tega, ker so programi avtorsko zaščiteni. Licenca je potrebna da vam sporoči kaj smete delati z programom. Odprto-kodni programi so vedno programi, ki so bili izdani pod licenco, ki je bila potrjena s strani Open Source Initiative (OSI). Te licence izpolnjujejo pogoje definicije odprte kode

Kriteriji vključujejo pravico do redistribucije programov, dostop do izvorne kode in dovoljenje za spreminjanje kode, ter dovoljenja distribucije spremenjene verzije programa. Licenciranje verjetno ni najbolj pomembna stvar za vas, je pa pomembna za odprto kodo, ker samo licenca vam kot uporabniku da pravice zapisane v definiciji odprte kode

Torej je brezplačna ali ne?

Nikjer v OSI licenci ne piše nič o prepovedi prodaje določenega dela odprte kode. Kakorkoli že, pa se to redko dogaja. Ker licenca dovoli prosto distribucijo programov, lahko vsak kupec naredi milijon kopij in jih brezplačno razdeli okrog. Zaračunavanje licenc tako ni najbolj praktičen način zaslužka. Seveda pa obstajajo tudi drugačne možnosti za zaslužek. Kar si je vredno zapomniti, je to, da je nizka cena licenc odprto kodnih programov posledica načina licenciranja in ne kriterij za licenco.

Je brezplačno programje enako kot odprto-kodno programje?

Da in ne.

Izraz „brezplačno programje“ je tisto, za katerim stoji Free Software Foudation (FSF). Izraz je mnogo starejši od „odprto-kodno programje“. Na enak način kot OSI skrbi za odprto kodo, FSF skrbi za brezplačno programje. Je pa na primer možno, da je določen program proglašen kot brezplačen s strani FSF in hkrati overjen kot odprta koda pri OSI. Najbolj znana GNU – General Public Licence licenca je tudi OSI overjena licenca.

Še zadnja točka. Ne pustite se zavesti, ko se srečate s terminom freeware, To ni odprto-kodna licenca, prav tako to ne pomeni, da je brezplačna licenca (v smislu FSF). To so programi, ki ne prinašajo finančnih stroškov. Ta termin je sedaj že nekoliko zastarel.

Kako deluje svet odprte kode?

Zakaj bi nekdo želel dati javnosti na razpolago program, za katerega je potil svoje solze in kri? In kako ga dajejo na razpolago? Kaj se zgodi s takim programom po tem, ko se ga da v javno uporabo in kdo kasneje skrbi zanj in izdaja popravke? Vsa ta vprašanja vodijo v razumevanje odprte kode kot metode razvoja programske opreme in razumevanje odprto-kodnih skupnosti.

Razvoj odprte kode