15.11.2019

From COKS - Open Source Center - Slovenia

Jump to: navigation, search

Odprta koda za informatike in tehnično osebje

Informatiki se glede izkušenj z odprto-kodnimi programi med seboj zelo razlikujejo. Upravljalna politika je pomembna, vendar je praktična izvedba tista, ki povzroča spremembe. Na spletnih straneh www.coks.si smo zbrali smo vire informacij, ki bodo v pomoč vsem vpletenim v razvoj in podporo informacijskim sistemom in programju.

Najboljši način za pridobivanje izkušenj z odprto-kodnim programjem, so programi sami. Na srečo so pogoji za uporabo odprte kode taki, da omogočajo raziskovanje celotnih programskih paketov in ne samo demo verzij.

Skočite!

Kakršno koli že so vaše izkušnje z odprto kodo, naslednji viri informacij je za tiste, ki se radi učijo plavati s skokom v vodo. Čeravno ste že izkušen uporabnik odprto-kodnega programja, se vam bo morda zdelo uporabno spoznati številne možnosti, ki se ponujajo.

Eksterne povezave:

Hiter in enostaven preizkus Linuxa

Če še nikoli niste uporabljali Linuxa, bi ga morda želeli preskusiti brez truda z instalacijo. Nekateri sistemski administratorji bodo znali povedat kaj o konceptu Live CD-ja. gre za zagonski CD z Linux okoljem za vaš računalnik, brez potrebe po kakršni koli instalaciji. Vašega trdega diska se ne bo niti dotaknil (razen če to specifično želite). Celotni operacijski sistem deluje direktno s CD-ja. najbolj znane različice Live CD-ja so Ubuntu in Knoppix.

Ubuntu Linux je postal zelo popularen predvsem zaradi enostavnosti uporabe.

Najbolj znan Live CD pred Ubuntu linuxom in še vedno preferiran s strani številnih sistemskih administratorjev pa je Knoppix Knoppix vsebuje vsa potrebna orodja za odkrivanje in reševanje napak na vašem PC-ju, katerega operacijski sistem ne deluje več. Na Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru pripravljajo FeriX - lastno izdajo Linuxa, ki temelji na Knoppixu.

Širše področje

Razlaganje vodilnim o možnostih ki jih ponuja odprta koda pogosto vodi do usklajevanja s širšim področjem, ki jih pokriva informacijski oddelek. Za več informacij o odprto-kodnem gibanju, si poglejte povezave:

Eksterne povezave: